Jak by měl vypadat pitný režim těhotné ženy?


Každý odborník vám řekne, že v těhotenství je třeba dbát na zdravou stravu. A zdravé stravování zahrnuje také dostatečný pitný režim. Hydratace je totiž velmi důležitá. Díky hydrataci budete mít více energie, budete vypadat lépe a také můžete předejít otokům, které jsou v těhotenství bohužel běžné. Pitný režim v těhotenství má ale svoje specifika. Některé nápoje se doporučují, jiné jsou naopak zakázané. Pojďme se na to společně podívat. Obecně můžeme říct, že těhotná žena by měla vypít 2-3 litry tekutin denně. To ale samozřejmě závisí i na individuálních potřebách ženy, její denní aktivitě a klimatu, v kterém se nachází. Je třeba také poslouchat signály našeho tělo, jako je suchost v ústech, únava nebo tmavá moč, což mohou být známky dehydratace.

voda

Jaké nápoje jsou pro těhotnou ženu nevhodnější?

Čistá voda

Čistá voda je samozřejmě tou nejlepší možností nejen pro těhotné ženy. Obyčejná voda by měla tvořit základ pitného režimu ženy.

Minerální voda

Minerální vody jsou bohaté na minerály a má pozitivní účinky na náš organismus. Tyto vody mohou být vítaným doplňkem pitného režimu pro těhotné.

čaj

Ovocné a zeleninové šťávy

Čerstvé šťávy bez přidaného cukru jsou skvělým zdrojem vitamínů a mohou být velmi prospěšné našemu zdraví. Jejich konzumaci bychom ale měli mít pod kontrolou, kvůli vysokému obsahu přírodních cukrů.

Bylinkové čaje

Některé bylinkové čaje jsou pro těhotné ženy velmi dobré. Jedná se třeba o mátový čaj, který je výborný na hydrataci, zázvorový, který může pomáhat proti ranním nevolnostem, nebo meduňkový čaj. Meduňkový čaj v těhotenství je doporučený pro lepší usínání. Naopak se doporučuje, aby se těhotné vyhýbaly nápojům, v kterých je vysoký obsah cukru nebo vysoký obsah kofeinu, stejně tak alkoholickým nápojům, které mohou mít na plod negativní dopad. Rovněž by se těhotné ženy měly vyhýbat některým bylinným čajům, jako je třezalkový, řebříčkový nebo pelyňkový.