Skleník z polykarbonátu přináší řadu výhod


Skleník je skvělý pomocník při pěstování zeleniny nebo okrasných rostlin, které nelze pěstovat v běžných podmínkách mírného pásma, tedy našeho klimatu. Sklo má tu vlastnost, že pohlcuje sluneční záření a uchovává ve vnitřních prostorách dostatek tepla, díky tomu je v každém skleníku o poznání tepleji, než ve venkovním prostředí. Skleník ze skla je ale také možné nahradit polykarbonátem, tento plast se na konstrukce skleníků osvědčil již před mnoha lety a není to žádná technická novinka. Jaké výhody mají skleníky z polykarbonátu vůči těm ze skla?

Lehký materiál – polykarbonát je velmi lehký plast, takový skleník nezatíží terén tak, jako ten skleněný. Nízká hmotnost polykarbonátu je výhodná i při stěhování a přemísťování skleníku do jiné části zahrady.

skleník z polykarbonátu

Nikdo se nepořeže – poškodit polykarbonát tak, aby se roztříštil na tisíce kousků, není vůbec snadné, naopak do skla stačí uhodit malým kamenem a máte sklo doslova všude. Zatímco o polykarbonát se nepořežete a navíc je při rozbití dobře patrný, skla si nemusíte hned povšimnout a řezné rány mohou být někdy i velmi závažné, například pokud si proříznete tepnu, vykrvácíte bez poskytnutí první pomoci během pár minut.

malé pařeniště

UV filtr – polykarbonát s UV filtrem redukuje ultrafialové záření, které může poškodit některé organismy, vrstva UV filtru se nachází na vnější straně plastu směrem ke Slunci. Sklo svým způsobem také chrání před UV zářením, částečně jej však propouštět může. Každopádně je pravdou, že oba typy skleníků chrání uvnitř cokoli a kohokoli před ultrafialovým zářením, a není pravda, že by polykarbonátový skleník byl v tomto směru pro rostliny nebezpečný.

Snadná údržba – skleníky z polykarbonátu se snadno udržují v čistotě a nepotřebují žádnou jinou údržbu – nátěry, penetraci apod. Životnost těchto výrobků překračuje několik desítek let.