K čemu je registr


Registratura a registr vypadají jako příbuzné pojmy. Dá se říci, že také jsou. Jen ten první se používal trochu dříve a doslova znamenal nějaké místo, kam se ukládala nějaká akta, kartičky s popisem materiálu, nebo kartičky v knihovně. Ti starší pamatují. Dnes je nahradily počítače a tyto registratury se propadly někde v dějinách. Ne, že by ještě někde stále neexistovaly, jen už nejsou tak na očích. Slovo registr vyjadřuje v podstatě také něco podobného, ale spíše se používá v souvislosti s počítačovými daty. V registru může být uloženo naprosto cokoli a běžně je asi lidem znám například registr dlužníků. A na ten my se podíváme.

euro bankovky

Jak se do tohoto registru dostanete? Pokud to myslíte jako tak, jak se tam dá podívat kolik dluží soused, tak je to přes internet a za dvě stokoruny. V době psaní tohoto článku. A pokud to myslíte tak, jako že jak se tam dostanete vy osobně i s rodným číslem, tak je to ještě snadnější. Naprosto stačí zapomenout zaplatit složenku a nereagovat na upomínku, pokud ji ten dotyčný vůbec pošle. Je úplně jedno, zda jste to pak zaplatili. Budete tam ještě dva roky, nebo také tři. To podle toho, do kterého registru jste se dostali. Pokud do obou, tak to máte smůlu.

dolarová bankovka

Proč o tom vůbec nějak přemýšlet? Protože se snadno stane, že budete potřebovat nějakou půjčku, nebo hypotéku. S tímto záznamem vám v bance nepůjčí ani šachy. Budete-li chtít hypotéku, je to totéž, jenže v růžovém. Naštěstí nemusíte ty dva nebo tři roky čekat, než vás vymažou, ale můžete se podívat na jiný finanční produkt, který je velmi zajímavý a při kterém nikoho nějaký registr nezajímá. Respektive jej nebere v potaz. Nuže, produkt je hypotéka bez registru a skutečnost je taková jakou jsem popsal. Pokud jste tedy v tíživé situace a máte v registru škraloup, neřešte ho. Prostě klikněte na odkaz zde v článku a na webu, kam se přenesete uvidíte sami.